BlackRock heeft 235 miljard dollar aan alternatieven en nu komt het voor Bitcoin

22.1.2021 | 11:37

Nu ’s werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock, zijn intenties heeft onthuld om te beleggen in in contanten afgewikkelde bitcoin (BTC) futures, is de vraag – hoe groot deze blootstelling zou kunnen zijn?

In zijn verslag over het vierde kwartaal van 2020 zei het bedrijf dat het aan het einde van het jaar meer dan 235 miljard dollar aan alternatieve beleggingen had, wat bijna 3% is van zijn totale beheerd vermogen (AUM) (8,677 biljoen dollar). In het laatste kwartaal van 2020 ontving de alternatieve portefeuille een bijkomende instroom van bijna 6 miljard USD. Het is waarschijnlijk dat Bitcoin Trader ook in deze categorie zal worden opgenomen. 51% van BlackRock’s AUM zit in aandelen.

De portefeuille van de alternatieve beleggingen bestaat uit niet-gespiecificeerde illiquide, liquide activa, en valuta en grondstoffen.

„Nu hebben we eindelijk het punt bereikt waar we het sinds 2017 over hadden. De grootste vermogensbeheerders stellen zich open om blootgesteld te worden aan bitcoin. Volgende stap: in plaats van derivaten te bezitten, gaan ze achter spot aan,“ aldus Marcel Burger, Chief Investment Officer bij AMDAX Asset Management.

„Onze strategische beleggingsgebieden floreerden in 2020, omdat we een recordvraag van klanten zagen naar actieve aandelen, duurzame, cash en alternatieve beleggingsstrategieën“, aldus Laurence D. Fink, voorzitter en CEO van BlackRock, in het rapport.

„We beginnen 2021 goed gepositioneerd en zijn van plan te blijven investeren in onze activiteiten om groei op lange termijn te stimuleren en de evolutie van de vermogensbeheersector te leiden“, voegde hij eraan toe.

En gisteren diende het bedrijf twee prospectusdocumenten in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, waarbij voor het eerst BTC-futures als een in aanmerking komende belegging aan twee fondsen werden toegevoegd.

„De enige bitcoin-futures waarin de fondsen kunnen beleggen, zijn cash-settled bitcoin-futures die worden verhandeld op grondstoffenbeurzen die zijn geregistreerd bij de Commodity Futures Trading Commission,“ zei BlackRock.

Cash-settled futures vereisen geen levering van de „fysieke“ bitcoin. Hoogstwaarschijnlijk zal het bedrijf CME gebruiken voor deze investering.

BTC gemiddeld dagelijks volume bereikte 11.179 contracten (55,9K bitcoin equivalent) in december, een stijging van 114% YoY, zei CME in januari, in een commentaar op hun BTC futures en opties resultaten. Dit volume verhoogde de gemiddelde dagelijkse open rente tot 11.701 contracten (58,5K gelijkwaardige bitcoin), een stijging van 252%.

Ondertussen waarschuwde BlackRock zijn beleggers dat „regelgevende veranderingen of acties de aard van een belegging in bitcoinfutures kunnen veranderen of het gebruik van bitcoin of de activiteiten van het bitcoinnetwerk of de beurzen waarop bitcoin wordt verhandeld kunnen beperken op een manier die de prijs van bitcoinfutures ongunstig beïnvloedt.“

In beide gevallen zei de CEO in december dat, hoewel BTC nog een onontgonnen gebied is, het mogelijk kan uitgroeien tot een wereldwijde markt, en de Amerikaanse dollar nu al minder relevant maakt.

Ook Rick Rieder, BlackRock’s Chief Investment Officer van Global Fixed Income, zei in november dat hij denkt dat BTC „goud voor een groot deel zou kunnen vervangen“ omdat BTC „veel functioneler“ is.

En zoals gemeld in december, BlackRock is op zoek naar uitbreiding van zijn crypto-team, en heeft een vacature voor de nieuwe rol van vice-president en blockchain lead op zijn website geplaatst in een poging om de vraag naar zijn crypto-producten op te drijven.

Op het moment van schrijven (06:48 UTC), handelt BTC op USD 34.683 en is het met 2% gedaald in een dag en 8% in een week. Het is nog steeds met 52% gestegen in een maand en 296% in een jaar.

Kommentare sind geschlossen